Universeel

Airco onderhoud

Aangezien vrijwel elke auto in Nederland tegenwoordig over een airconditioning systeem bezit, is het belangrijk dat je weet hoe je deze het beste kunt onderhouden. Wat we vaak zien is dat mensen veel aandacht besteden aan onderhoud van de banden, motor en andere wat meer in het oog liggende zaken. Echter wordt de airco nog regelmatig vergeten. En dat kan – naast ondraaglijke hitte in de zomer – ook nog flink wat onnodige kosten veroorzaken.

Waarom is het belangrijk je airco regelmatig te onderhouden

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de onderdelen in je auto. De meeste garages kunnen je airco gemakkelijk repareren, maar je zult schrikken van het kostenplaatje. In plaats daarvan is het verstandiger om je airco regelmatig te onderhouden. En zo nodig eens per jaar even langs de garage te brengen voor een preventieve check-up. Voor airco onderhoud tips waar je zelf mee aan de slag kan, lees verder:

Airco onderhoud tips

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je airconditioning zo lang mogelijk mee gaat? Het zijn allemaal geen moeilijke dingen, maar belangrijk is dat ze regelmatig gedaan worden:

  • Laat de airco op zijn minst 1 keer per week draaien. Ook als de temperatuur in de auto al goed is. Dit zal ervoor zorgen dat alle onderdelen goed blijven werken. Vooral de afdichtingen van de compressor zullen gesmeerd blijven, waardoor er geen koelingsvloeistof zal lekken. Daarnaast is het ook een goede check, mocht er iets mis zijn, zul je dat direct weten.
  • Laat de airconditioning compleet nakijken elke twee jaar. Het beste is om dit te doen een paar maanden voor de zomer zodat de airco goed werkt als deze het hardste nodig is. Je kunt vragen aan de garage of dit bij de APK is inbegrepen. Alternatief kun je ook speciaal voor airco onderhoud aankloppen bij Aircontrol.
  • Zet de luchtventilatie zo veel mogelijk op doorvoer en niet op recirculatie. Niet alleen zorgt dit voor frissere lucht voor jezelf en je mede passagiers, de frisse lucht gaat ook de groei van schimmels en bacteriën tegen. Wanneer er teveel schimmel in de airco groeit, kan dit problemen met de luchtwegen opleveren voor de inzittenden van de auto. Dit kan verwijderd worden door een garage, maar het is beter om het probleem in zijn geheel te voorkomen door de airco op doorvoer stand te zetten.
  • En als laatste, wanneer je je auto laat keuren, vraag even aan de monteur of hij de koelvloeistof van de airco kan controleren en het systeem, wanneer nodig, kan hergassen of het gas kan bijvullen. Dit is namelijk niet standaard inbegrepen bij de autokeuring, en het kan lonen om het even te vragen.

Mocht je merken dat je airco niet optimaal loopt, of wil je een preventieve keuring laten uitvoeren. Dan kun je altijd even contact met ons opnemen. Bel naar +31 413 25 3000 stuur een mailtje naar info@aircontrol.nl. En mocht je in de buurt zijn van onze garage in Uden, dan kun je uiteraard ook even langs komen rijden.

Zoek op kenteken...

Zoek op nummer...

...onze kennis maakt u airco specialist!