Universeel

Condensor

De airco in je auto bevat veel onderdelen, waaronder de condensor. Veel auto-eigenaren weten wel ongeveer hoe de airconditioning werkt, maar wat de functie van de condensor is en hoe deze werkt, is niet bij iedereen bekend. En dat terwijl kennis van je auto en haar onderdelen erg handig kan zijn wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Vandaar dat we je in dit artikel uitleggen wat de functie is van een condensor in de airco en waar je op moet letten bij vervanging hiervan.

Wat is de functie van een condensor in de airconditioning

Het werkt eigenlijk hetzelfde als een radiator, alleen dan met het tegenovergestelde effect. In plaats van lucht te verwarmen, koelt een condensor lucht. Ze kunnen op allerlei manieren koelen, maar in de auto wordt over het algemeen chemische koeling toegepast. Dat betekent dat de condensor met behulp van koelvloeistof de lucht afkoelt. De koelvloeistof stroomt door een groot aantal kleine pijpen waarlangs de lucht stroomt. Door de chemische samenstelling van de koelvloeistof neemt het warmte af van de lucht, waarna de lucht door de airco je auto in wordt geblazen. Zo zorgt de condensor voor een koele auto.

Daarnaast werken de condensoren in de motor hetzelfde als in de airconditioning, alleen dan met het doel om de motor af te koelen zodat deze niet overhit raakt.

Wat te doen als de condensor niet meer werkt

Wanneer de condensor niet meer werkt is het belangrijk om te controleren waardoor dit komt. Als het komt door een externe blokkering (denk aan stof) dan kan het helpen om het grondig schoon te maken. Daarnaast kan ook interne blokkering vorkomen. Dat houdt in dat er ergens metalen deeltjes of ander vuil in de pijpen van de condensor vast zijn blijven steken. Soms is dit te verwijderen door goed intern te spoelen, maar vaak helpt dit niet. Er wordt dan aangeraden om een compleet nieuwe condensor te installeren.

Ook wanneer de condensor lekt, is het lastig om deze te repareren. Mocht dit wel lukken, dan zal het lek altijd een zwakke plek blijven (net zoals met het plakken van een fietsband). Ook in geval van lekken wordt dus aangeraden een nieuwe condensor te installeren.

Airco service van Aircontrol

Mocht je problemen ervaren met de condensor in je auto, dan wel voor de airconditioning of voor de verkoeling van de motor, dan kunnen wij je helpen. We kijken of het mogelijk is om het probleem op te lossen door simpele methoden als schoonmaken en/of intern spoelen. Als dit niet lukt, kunnen we je de condensor voor je vervangen zodat je weer veilig verder je weg kunt vervolgen.

Bij Aircontrol ben je aan het juiste adres voor onder meer het bijvullen van de airco, een airco service en airco onderhoud. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 413 25 3000 of mail naar info@aircontrol.nl.

Zoek op kenteken...

Zoek op nummer...

...onze kennis maakt u airco specialist!