Universeel

Aircopomp kopen of vervangen

Een aircopomp is een belangrijk onderdeel van de gehele klimaatregeling. De pomp is immers verantwoordelijk voor het samenpersen en rondpompen van het zogeheten koudemiddel, waarmee de auto uiteindelijk wordt gekoeld. Helaas gebeurt het wel eens dat de aircopomp ermee ophoudt. De airco doet het dan niet meer goed en de pomp zal dan vervangen moeten worden. In dit geval kan u gewoon terecht bij Aircontrol. Wij leggen u graag uit welke aircopomp u nodig heeft.

Wat is een aircopomp?

Allereest is het belangrijk om te bedenken wat een aircopomp precies is. Een aircopomp wordt ook wel een (airco) compressor genoemd. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, wordt deze pomp niet gebruikt voor vloeistof, maar voor gas. Een airco maakt gebruik van koudemiddel dat als gas onder lage druk bij de aircopomp (of compressor) binnenkomt. Door dit gas samen te persen wordt het verwarmd, waarna het door wordt gezet naar de condensor. Pas hier wordt het gas omgezet naar een vloeistof. De functie van de pomp is dus het samenpersen van het koudemiddel in het aircosysteem. Dit is een belangrijke functie, maar het is tegelijkertijd ook een schakel waarbij veel kapot kan gaan.

Welke aircopompen zijn er?

Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende airco compressors. Wanneer u een aircopomp moet vervangen, is het verstandig om eerst te kijken naar de huidige pomp in de auto. Is het een 24v of 12v compressor en welk bedrijf heeft de compressor gemaakt? Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld Sanden, Seiko Seiki, Harrison, Zexel of Unicla, die verschillen in prijs en kwaliteit. Als u al een idee heeft van welke aircopomp u nodig heeft, kunt u deze direct bij Aircontrol bestellen. Weet u niet zeker welke bij de huidige airco past? Dan kunt u het beste terecht bij een van onze aircospecialisten. Zij kunnen u precies uitleggen welke soort pomp en welk merk geschikt is voor de auto in kwestie.

Onderdelen van een airco compressor (pomp)

Toch hoeft niet altijd de gehele aircopomp vervangen te worden. Soms kan de gehele airconditioning weer gerepareerd te worden door een specifiek onderdeel van de compressor te vervangen. Gelukkig is het juiste ventiel of de correcte koppeling zo bij Aircontrol gevonden. Dus wanneer u alleen maar een onderdeel van de aircopomp nodig hebt, kunt u het beste even kijken bij onze compressor onderdelen.

Het installeren van de pomp

Heeft u eenmaal de juiste aircopomp of het juiste onderdeel gevonden, dan rest u alleen nog maar de installatie. Bij Aircontrol zeggen we ook wel: “Onze kennis maakt u aircospecialist!” Maar als u geen aircospecialist bent, is het toch verstandig om de installatie uit te laten voeren door een expert. De klimaatregeling of airco van een auto is ingewikkelder dan u misschien zou denken en dit geldt ook voor de aircopomp. Een verkeerde installatie met bijvoorbeeld te veel of te weinig koudemiddel of olie kan leiden tot een te hoge persdruk en zelfs gehele compressoruitval. In deze situaties bent u nog verder van huis. Dus wanneer u niet helemaal zeker weet hoe u de pomp moet vervangen of repareren, kunt u het beste contact met ons opnemen. Geef ons hiervoor gerust een belletje of kom langs in onze werkplaats.

Zoek op kenteken...

Zoek op nummer...

...onze kennis maakt u airco specialist!